Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), ihracatçı firmalara, yöneticilere ve öğrencilere "İhracatta e-ticaret ve e-pazarlama uygulamaları" hakkında bir eğitim verdi. UİB Toplantı Salonu`nda gerçekleştirilen ihracatta e-ticaret ve e-pazarlama uygulamaları eğitimi, İGEME Marmara Bölge Müdür Yardımcısı Zeynep İyiler tarafından verildi. İnternet World Stats rakamlarına göre dünya nüfusunun 6 milyar 768 milyon civarında olduğunu ve küresel nüfusa göre yüzde 24,7`sine tekabül eden 1 milyar 669 milyon internet kullanıcı olduğunu söyleyen İyiler, "2000-2009 arası bu oran yüzde 362,3 artmıştır. Her saat başı 25 bin kişi internet kullanıcısı olurken Türkiye 14. sıradadır." dedi.
Başarılı bir ihracatçı firmanın kendisiyle ilgili tüm tanıtım ve reklam araçlarını etkili ve etkin kullanmasının şart olduğunun altını çizen İyiler, dünyanın her tarafında görülür ve bulunur hale gelmek için e-ticaretin firmalar için olmazsa olmazlar arasında yer alması gerektiğini ifade etti. Yaşanan global ekonomik krizden dünyadaki firmaların hızlı bir şekilde kurtulabilmeleri için yapılan çalışmalarda en büyük pay sahibinin e-ticaret olduğunun altını çizen İyiler, "Global firmalar bütçelerinin yüzde 20`sini online pazarlamaya ayırıyor. Türkiye`de 42 bin ihracat yapan firma var. Yurt içi ve yurt dışı pazarlama açısından Türkiye`deki firmalarda çok büyük potansiyel var, yeter ki bunu doğru kullanabilelim. Yaşanan ekonomik krizden kurtulmanın en kolay yolu e-ticaret geçmek olacaktır. Dünyada yaşanan bu değişimin karşısında kalamayız." diye konuştu.
İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) Marmara Bölge Müdür Yardımcısı Zeynep İyiler, firmalara nitelikli içerik, sitede rahat dolaşım, bilginin iletilmesi, kolay erişim ile yükleme ve sürekli güncellenen bir etkili web sitesi kurmalarını tavsiye etti. İlgi uyandıran, dikkat çeken, satın alma arzusu uyandıran, kanıt sunan ve alıcıyı harekete geçirmeye davet eden site kurulması gerektiğini ifade eden İyiler, şu tavsiyelerde bulundu: "Giriş çarpıcı olmalı, farklılık sergilenerek isme hitap eden bir site ile ilgi uyandırılmalıdır. Kişisel, iş ve firma ihtiyaçlarıyla ilgili çözülmemiş bir soruna seslenerek dikkat çekilmelidir. İhtiyacın çözümü için firmayı ve ürünü konumlandırılmalı, yararlarına değinerek satın alma arzusu uyandırmalıdır. Her türlü test, kalite ile üretim belgesi ve referanslarla kanıt sunulmalıdır. Geri dönüş yöntemleri, geri dönüş nedeni, faydası, motivasyonu ve aciliyet duygusu yaratarak alıcıyı harekete geçirmeye davet eden bir site oluşturulmalıdır." (CİHAN)
Kaynak : Zaman
|