Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS) nedir? Görevleri nelerdir?
Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS), Kanun´da “elektronik sertifika, zaman damgası ve elektronik imzalarla ilgili hizmetleri sağlayan kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri” olarak tanımlanır. ESHS´ler, kayıt merkezleri aracılığıyla aldıkları elektronik sertifika başvurularını değerlendirip güvenli koşullar altında işleyerek elektronik sertifikaları üretir, sertifika başvuru sahiplerine ulaştırır. Bunun yanı sıra, sertifika yenileme ve iptal hizmetlerini, sertifika ve iptal durumu yayımlama hizmetlerini ve zaman damgası hizmetlerini verir. Kanun gereği, Türkiye´de elektronik imzanın hukuki ve teknik yönleri ile uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleme ve ESHS´lerin faaliyetlerini denetleme görevi Telekomünikasyon Kurumu´na (TK) verilmiştir. TK denetimi sonrası ESHS olarak faaliyete geçebilir.
Sertifikalar ne kadar süreyle kullanılır?
Elektronik sertifikaların geçerlilik süreleri güvenlik nedeniyle sınırlandırılmıştır. Geçerlilik süresi sonunda, sertifika sahiplerinin elektronik sertifika kullanımına devam etmek istemeleri halinde sertifikalarını ESHS´lerin bildirecekleri yöntemler uyarınca yenilemeleri gerekir. Nitelikli elektronik sertifikalar için genel olarak 1 yıllık bir geçerlilik süresi kullanılır.
Sunucu (SSL) sertifikaları nedir, nasıl kullanılır?
Sunucu (SSL) sertifikaları, Internet ve her türlü ağ üzerinde istemci bağlantılarını karşılayan sunucuların, bağlanan kullanıcılar tarafından doğrulanması amacıyla kullanılır. Eğer sunucuya bağlanan kullanıcı da elektronik sertifika sahibiyse, sunucu bağlantısı sırasında kullanıcının da kimliğinin doğrulanması mümkündür. Bu tür bir bağlantı sırasında istemci ve sunucu arasında güvenli bir iletişim kanalı oluşturulur ve gönderilip alınan bilgiler şifrelenerek transfer edilir. Sunucu (SSL) sertifikaları, özellikle İnternet üzerinde hizmet veren web sunucularının bağlantı güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanılır. Bankacılık, e-ticaret ve e-devlet uygulamaları sunucu (SSL) sertifikalarının sık kullanıldığı alanlardır.
Kök sertifika ne demektir?
Bir ESHS´nin, başvuru sahiplerine yönelik olarak sertifika üretebilmesini sağlayan, ürettiği nitelikli elektronik sertifikalar ve sunucu sertifikaları gibi sertifikaları imzalamakta kullandığı imza oluşturma verisine karşılık gelen imza doğrulama verisiyle ESHS´nin kurumsal kimliği arasında bağ kuran, yine ESHS´nin kendi imza oluşturma verisiyle imzalanmış sertifikasına kök sertifika adı verilir. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca TK tarafından yayımlanan “Elektronik İmza Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” gereği, ESHS faaliyete geçmesini müteakip yedi (7) gün içinde; kök sertifikasının sertifika özet değerini ve özetleme algoritmasını kendi İnternet sayfasında yayımlar, ulusal yayın yapan en yüksek tirajlı üç (3) gazetede ilan vermek suretiyle kamuoyuna duyurur ve gazete ilanlarının bir örneğini TK´ya iletir.
Elektronik sertifikaların içeriğinde hangi bilgiler vardır?
* Sertifika sahibi bilgileri (isim, şirket, çalışılan birim, yer, ülke, e-posta vb.)
* Sunucu sertifikalarında sunucu bilgileri (alan adı, sunucu adı, şirket adı vb.)
* Ülke adı TR (Türkiye) olmak üzere ESHS bilgileri
* Sertifika geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş zamanı
* Kullanılan elektronik imza oluşturma algoritmaları
* Sertifika sahibi imza doğrulama verisi
* Sertifika seri numarası
* ESHS´nin imzası
Nitelikli elektronik sertifikalarda, Kanun gereği aşağıdaki bilgiler de yer alır:
* Sertifikanın “nitelikli elektronik sertifika” olduğuna dair bir ibare
* Sertifika sahibi diğer bir kişi adına hareket ediyorsa bu yetkisine ilişkin bilgi,
* Sertifika sahibi talep ederse meslekî veya diğer kişisel bilgileri,
* Varsa sertifikanın kullanım şartları ve sertifika kullanımına yönelik maddi işlem sınırı. |