İnternet projelerimizi kullanıcı dostu tasarlayarak, her seviyeden kullanıcının site içerisinde kaybolmadan, belirlediğimiz hedefler doğrultusunda rahatlıkla ilerlemesini isteriz. Google Analytics’in en önemli özelliklerinden birisi olan Huni; ziyaretçilerin bir amaca ulaşmak için izlemelerini beklediğiniz yolu ifade eder.
Bir örnek üzerinden anlatalım: Sitenize üye olmasını beklediğiniz kişi sayısının çok gerisindesiniz. Bunu incelemek için, "üyelik sayfası" için bir Huni (Goal) tanımlamalı ve üye olma adımlarından en çok çıkış yapılan ve/veya farklı sayfalara yönlendiren adımları bulmalısınız. Bu tespitlerden sonra ilgili sayfaları optimize ederek, hedef dönüşüm oranını yükseltmeye yönelik çeşitli aksiyonlar alabilirsiniz.
İşe üyelik işlemlerinin yer aldığı sayfa adımlarını tespit ederek başlamanız gerekiyor. 3 adımdan oluşan bir üyelik sayfasına ait görselleştirilmiş Huni örneğini aşağıda bulabilirsiniz. Ortada yer alan kutular; adımları ve geçiş oranlarını, sol kısımda yer alan kutular; bu adımlara hangi sayfalar üzerinden gelindiğini, sağ tarafta yer alan kutular ise; bu adımlardan yapılan çıkışları ifade etmektedir.
Hedeften yapılan çıkışları sadece browser’ın kapatılması yada farklı bir siteye yönlenme olarak algılamamak gerekir. Bu sayfalar içerisinde yer alan kafa karıştırıcı bir mesaj bile, kullanıcının site içerisinde farklı sayfaya yönlenmesine ve hedeften uzaklaşmasına neden olabilir.
Google Analytics’te her profil (site) için 4 farklı Huni tanımlanabilir. Her bir Huni en fazla 10 adımdan oluşmaktadır.
Bir kaç Huni Örneği;
- Üyelik adımları
- Ödeme sayfası adımları
- Arama sonuç sayfaları
- İşlevsel butonlar
- Bilgi güncelleme sayfaları
- Yorum yazma ve cevaplama sayfaları vb.
Belirlediğiniz hedefleriniz doğrultusunda, ilgili adımları yukarıda tariflendiği gibi devamlı gözlemlemeli ve gerekli gördüğünüz durumlarda sayfaları optimize etmelisiniz