Peki bu yöntemler arasında, alışveriş sepetine en çok trafik getiren hangisi?
SeeWhy tarafından Şubat 2011 – Mayıs 2011 arasında gerçekleşen 60,000 e-ticaret alışveriş işlemi göz önüne alınarak yapılan bir araştırma bu sorunun cevabını arıyor.
Yukarıdaki şemada da görüleceği gibi, email pazarlama %57′lik payı ile alışveriş sepetine en çok trafik getiren yöntemlerden. Web sitesini direk arayan kesimin alışveriş sepetini doldurmaya başlama oranı %18 olarak belirtilirken, display reklamın sadece %1.7′lik bir paya sahip olduğu belirtiliyor.
Web sitesine gelen trafiğin kaynağı ile alışveriş sepetine ulaşan trafik kaynağının farklı olduğu da araştırmacılar tarafından belirtiliyor.
Online alışveriş yapan her 10 kişiden 7′sinin alışverişlerini tamamlamadıkları Forrester tarafından yapılan bir araştırma ile ortaya çıkarılmıştı.
Hangi trafik kanalının alışverişe dönüştürme oranının daha yüksek olduğu ise SeeWhy tarafından aşağıdaki gibi belirleniyor;
Emailin payı, alışverişe dönüştürme oranlarında %67′lere yükselirken, direk aramalar da %24′e ulaşıyor.
Web sitelerine trafik getiren her yöntemin alışverişe dönüşme oranını da ayrı ayrı inceleyen araştırmacılar, aşağıdaki rakamlara ulaştıklarını iletiyorlar;
SeeWhy’ın yaptığı araştırma göz önünde bulundurulacak olursa, markadan daha önce alışveriş yapmış ve email listesine kendilerini eklemiş olan müşteriler ile markayı tanıyan ve direk ulaşmaya çalışan müşterilen web sitesinden alışveriş yapması daha muhtemel.
Bu oranlar, hepimizin bildiği marka değerinin önemini ve yeni müşteri kazanımlarının zorluğunu tekrar gözler önüne sermiş oluyor.
Araştırmada sosyal medyanın %11′lik, display reklamların %7′lik alışverişe dönüştürme oranı da dikkat çekiyor.
Araştırmacılar aynı anketi, örneğin organik, farklı ya da niş ürünler satan firmalar için yaptığımızda, arama motoru reklamlarının çok daha başarılı sonuç vereceğini, müşterilerin bu tarz markalara arama motorlarından ulaşmaya daha yatkın olduklarını ve her web sitesinin kendi yapısı içerisinde bu tarz araştırmalar yaparak pazarlama faaliyetlerine daha sağlıklı yön verebileceklerini ekleyerek bitiriyorlar. |